Er zijn vele eetbare paddenstoelen, bij metabolic balance gebruiken we voornamelijk de oesterzwam en shii-take paddenstoel.

De oesterzwam en shii-take paddenstoel zijn plantaardige eiwitten en worden vaak gegeten als vleesvervangers. Ze passen goed in een vegetarische maaltijd of glutenvrij gerecht. De shii-take is ook gedroogd verkrijgbaar, heeft gedroogd een sterkere smaak en wordt daarom vaak in soepen en sauzen verwerkt.

De structuur en kauw beleving bij deze paddenstoelen lijken veel op vlees. Ze bevatten veel voedingsstoffen zoals kalium, zink, ijzer, selenium, vitamines, vezels en eiwitten en bovendien bevatten ze weinig calorieën. Ze  zijn een gezond ingrediënt voor je maaltijd, het zijn eigenlijk geen groenten.

Oesterzwam: Ze heeft haar naam de danken aan de witte schelpvorm. Deze zwam heeft een sterke paddenstoelen smaak en is vlezig en zacht. Voor behoud van smaak moet je de grote zwammen niet snijden, maar scheuren. Hij heeft een medicinale werking door het stofje lovastatine, die heeft een verlagend effect op het cholesterol. En uit vele onderzoeken is gebleken dat de vezels een beschermende werking hebben bij kanker en je immuniteit verbeteren.

Shii-take: de kleine caramel kleurige paddenstoel wordt veel gebruikt in de Chinese en Aziatische keuken. Hij heeft goed  ‘bite’ heeft weinig vocht en is vast van structuur. De shii-take heeft positieve invloed ter voorkoming van ziekten. Wordt als sinds eeuwen in de China als zodanig gebruikt. Hij werkt door stofje eritadenine verlagend op cholesterol -en bloedruk, verhoogd de weerstand en is bloedzuiverend

 

Hieronder heb ik de meest bekende en gebruikte champignons op een rijtje gezet .

Champignons: ze behoren tot de groenten en kan je beter niet als vleesvervanger gebruiken. Je doet jezelf dan te kort aan vele voedingsstoffen. Ze bevatten minder B- vitamines en eiwitten, als voorbeeld vlees heeft 10x meer eiwit.

Kastanjechampignon: heeft een lichtbruine tot kastanjekleurige hoed. Hij bevat minder vocht en is daarom steviger dan de witte variant, bovendien is hij veel smaak voller.

Portobello: is een smaakvolle, grote open champignon met een kastanjebruine hoed en een korte steel. De portobello groeit het hele jaar door, langzaam en in het donker op een bodem van compost. Klik hier voor een lekker recept

Eekhoorntjesbrood: ook wel bekend in de Italiaanse keuken als porcini. Een stevig paddenstoeltje met een nootachtige smaak. Vaker gedroogd verkrijgbaar dan vers in de winkel.

Cantharellen: mooie gele kleur, iets pittig van smaak met een stevige  ‘bite’. Heerlijk te combineren met spruitjes of puur bakken met verse peterselie.

Morieljes: zijn bekend in de Franse keuken. Ze zijn vers en gedroogd verkrijgbaar. In gedroogde vorm zijn ze sterker van smaak passen heel goed bij een vlees- of wildgerecht .