Kiemgroenten zijn een soort smaakmakers. Heerlijk op brood, salade of in de soep, maar ook bij een vlees- of visgerecht passen de kiemgroenten uitstekend. En ze zijn mooi ter decoraties om een maaltijd er mee te versieren.

Rucolacress is een kiemgroente met een nootachtige pittige smaak. Je eet kleine beetjes om je maaltijd extra pit te geven, vaak salades. Deze kiemgroenten zijn zeer rijk aan voedingsstoffen.

Broccocress is een klein groen plantje, net als de tuinkers en alfalfa( zie foto) , maar hij smaakt een beetje zoals broccoli. Hij wordt daardoor ook wel broccoli kers genoemd. Men zegt… dat in een kiempje broccocress  net zo veel gezonde voedingsstoffen zitten als in een hele stronk broccoli.

**Alfalfa kennen we als kiemgroente. De bladeren van de volwassen plant zijn ook eetbaar. Alfalfa heeft veel gezondheidsvoordelen; bevat veel mineralen, ontgiftende werking, vermindert futloosheid en geeft juist energie, zorgt voor goede schildklierfunctie, vermindert opvliegers in  de overgang, goed voor het hart en werkt prestatiebevorderend  voor sporters.

Tuinkers ( zie foto) heeft een milde smaak, die lijkt op de smaak van mosterd en rettich (rammenas genoemd. Het is een lange witte wortel met een pittige smaak die lijkt op radijs). Van beide is tuinkers familie. Het zit boordevol vitamine K, A en C en vele mineralen. Tuinkers wordt veel gebruikt als ‘bij-kruid’ in een salade, groenten of op brood/ crackers.

**

    

**Gemengde kiemen is een gecombineerde mix van alfalfa, dupuis- en berglinzenkiemen en radijskiemen. Deze mix is zeer kruidig van smaak maar tóch ook lekker frisheid. Je kan het verwerken in een salade, ter garnering  in de soep of in roerbakschotels.

**Chinese Preischeuten/ kiemen hebben een zéér bijzondere,  prei-knoflookachtige smaak.  Prei kiemen zijn de gekiemde zaadjes van de prei . Hoewel prei heel gezond is, zijn de kiemen nog gezonder.

Prei kiemen hebben een herkenbare uiensmaak. Bij teveel kan het behoorlijk pittig smaken. Door de fris groene kleur is het uitstekend voor decoratief/ garnering te gebruiken.

Radijskiemen, deze scheut heeft de bijnaam “hot sprout”. De eerste hap is fris, maar daarna komt de echte radijsachtige smaak vrij. De radijskiem zorgt voor een pittige tintje aan de maaltijd. Zeer smaakvol om te serveren in een salade, een zomerse stamppot of op een belegd broodje.

Kiemgroenten kan je zelf ook kweken, klik op deze link