Venkel

Geen enkele groenten die zo’n kenmerkende smaak heeft als de venkel. Anijsachtig, zoet met een beetje pit. Graag wil ik je de veelzijdigheid van venkel laten zien.

De venkelknol is een verdikte stengel van de venkelplant, groeit boven de grond en kan wel 2 m hoog worden. Hij hoort bij de schermbloem familie net als de pastinaak, dille en peterselie.

Bijna de hele groente is te gebruiken, maar ook het fris groene, de zogenaamde veertjes, kun je gebruiken als garnering in salades en soep ( vooral vissoep). De bladeren van deze knol worden ook wel ‘rokken’ genoemd.

Het zaad van de venkel wordt gebruikt als specerij, in etherische olieën of als thee. Venkel vermindert het hongergevoel, verfrist de adem en geeft rust van binnen (venkelthee).Venkelthee is verzachtend en helpt vaak tegen spijsverteringsklachten. In Frankrijk en Griekenland wordt het venkelzaad gebruikt om sterkte alcoholische dranken te maken, zoals pastis en ouzo.

In de Italiaanse keuken is venkel populair, in Nederland zijn we er niet zo gek op. Behalve in de geboortetraditie met beschuit met muisje. Betekenis hiervan: de gesuikerde venkelzaadjes stimuleren de aanmaak van de moedermelk.

 

Aankoop en bewaren:

Venkel is verkrijgbaar het hele jaar in de supermarkt, maar de beste maanden zijn juni tot oktober. Koop stevige witte knollen zonder bruine plekken. met fris groen loof.

Verpak de venkel in huishoudfolie als je hem gekocht hebt dan is hij minstens een week houdbaar. Blancheer venkelstukjes en ze zijn in de diepvries ca. 6 maanden houdbaar.

 

Aan de slag in de keuken:

De anijsachtige smaak van venkel is goed te combineren met appel, geitenkaas, dille, vis, tomaat, knoflook, komkommer, citroen, mosterd, parmezaanse kaas en gorgonzola

Stoven, smoren, grillen, bakken of rauw in een salade. Eindeloze mogelijkheden!

Maak de venkelknollen schoon, snij een plak van de onderkant af en de uitstekende stelen weg. Bewaar het venkelgroen voor garnering.

Haal wanneer je de venkel rauw voor de salade gebruikt of gaat roerbakken de kern eruit. Snij dan de venkel in kwarten of plakken. Snij vervolgens de harde binnen stukken eruit.

Nu kun je hem wassen en verder klaar maken zoals je wilt