Het is asperges tijd en dat betekend smullen!

Niet iedereen houdt ervan, maar ken je ze niet dan is zeker het proberen waard. De asperge is al uit de tijd van de pyramides en ook de Romeinen aten deze groenten al. In Nederland ligt de basis in Brabant, maar in Limburg en in andere streken van het land wordt ook veel gekweekt.

De asperge is een plant en de jonge scheuten zijn de groente. Er zijn 3 kleuren de witte, groene en de paarse. De witte asperge groeit onder de grond en krijgt geen licht. De groene en paarse asperges krijgen wel zonlicht. Het seizoen voor de asperge is kort, ongeveer 2 maanden, afhankelijk van de temperaturen vanaf eind februari/ begin maart .

Gezondheidsvoordelen van deze heerlijke groente:
Asperges zijn heel gezond. Gezond voor je hele lichaam van immuunsysteem, bloedstolling en celdeling tot de huid. Asperges bevatten veel vitamines zoals de K, C, B1, B2, B11 en de vitamine E.

De vitamine E is belangrijk voor de weerstand, omdat het veel flavonoïden bevat. Dat zijn antoxidanten en die remmen ontstekingsreacties in het lichaam. Verder is deze vitamine ook heel belangrijk voor de aanmaak van de rode bloedcel en zorgt voor goed spierweefsel.

In het kopje van de asperge zitten veel B vitamines, ook wel in de rest. Dit is goed voor onze energievoorraad.

De vele mineralen calcium, magnesium, ijzer, zink en kalium zijn klein maar fijn en waardevol voor je lijf. Als de verbouwde grond waarin ze groeien veel selenium bevat, heeft deze asperges ook nog veel selenium in zich.

Zoals iedereen weet en ervaart staat de asperges bekent om zijn sterke geur in de urine. Bepaalde stoffen in de asperge worden omgezet in zwavelhoudende verbindingen en dan via de urine uit gescheiden. Ze zijn vochtafdrijvend en je nieren worden er blij van.

Ze zijn lichtverteerbaar en bevatten weinig calorieën. Voor asperges is geen zout nodig, dus dat past prima in een zoutarm dieet.

In de keuken:
Asperges zijn veelzijdig, je kan ze op vele manieren klaar maken. Bij het kopen van asperges let je op de versheid en hoe stevig ze zijn. Het goed schillen van asperges is belangrijk anders krijg je stugge draderige stengels en schil met een dunschiller de schil eraf. Schil vanaf de kop naar het einde van de asperges. Let op! Asperges breken snel als je ze niet voorzichtig schilt.

Snij het uiteinde ca 2 cm ( gooi niet weg maar kook ze mee) van de asperge af.  Leg de asperges in een platte pan met water. Voeg eventueel de uiteinde stukjes toe en maak later met het vocht een aspergesoep. Voeg eventueel een bouillonblokje aan het water toe.

Zorg dat de asperges onderstaan en breng aan de kook tot ze gaar zijn. Schep ze daarna voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord en maak het gerecht verder af zoals u wenst te gaan eten.

Onder Blog in het menu op mijn site,  staan vele recepten. Zoals de traditionele witte asperges met gekookt ei, met (gerookte) zalm of in de aluminiumfolie. Maar ook recepten met groene asperges.

Hoe bewaar is asperges? Wikkel asperges in een natte theedoek en bewaar ze ca 2 dagen in de koelkast