Een tajine is een aardewerken stoofpot die veel in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt. De tajine bestaat uit een schaal en een deksel, vaak decoratief geschilderd. De tajine kan je op het vuur zetten of in de oven. Het vlees, kip, bonen of vis blijft mals en sappig met zacht gestoofde kruidige groenten. Soms is het gezoet met honing, abrikozen of pruimen.

Het hele gerecht kan je klaar maken in de tajine. Ik heb alles eerst aangebraden in een braadpan en daarna in de oven gezet om verder te stoven.

Ingredienten:

  • 450 gr lamsvlees, kip of rundvlees
  • kokosolie
  • 1/2 grote prei
  • 1/2 paprika
  • stuk courgette
  • stuk aubergine
  • stukje knolselderij
  • 1/2 peen
  • 1 grote geperste knoflook teen
  • 1 theel gember
  • 1 theel kurkuma
  • 1 theel kaneel
  • 1 eetl komijnpoeder
  • zwarte peper en zeezout
  • verse gesneden koriander om te garneren

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden

Verwarm een braadpan met wat kokosolie. Bak de ui met de knoflook. Snij onder tussen de groenten klein. Voeg de stukjes vlees toe en braad ook dit aan, ietsje later alle  kruiden erbij. De tajine verwarm je voor met gekookt water.

Op laatst de gesneden groenten bij het vlees met een beetje water en laat het even stoven. Giet de tajine leeg en doe het vlees met de groenten erin.

Zet de tajine in de oven voor 30min. Dek de tafel gezellig en lekker eten vanuit de tajine.

Tip: Gebruik het kruiden mengsel Ras el Hanout