Aubergine noemen we vaak een groente, maar is eigenlijk een vrucht net als de tomaat. De aubergine behoort tot de nachtschade familie,  net als de tomaat, paprika, rode peper en de aardappel. En komt oorspronkelijk uit India.

Schillen is niet nodig, want de smaak zit juist daarin! Tegen de verkleuring kun je het beste citroensap gebruiken. Eet de aubergine nooit rauw, het stofje solanine zal darm/maagklachten geven.

*Het vruchtvlees is sponsig en neemt daardoor snel smaak op, dus ook olie. Door de aubergine stukjes of plakken vooraf eerst met zout te bestrooien, onttrek je het vocht. (leg zn een zware plank er op om effect te versterken.) Laat het zout 20 min intrekken, dep dan de plakken droog en bak ze vervolgens in de olie of grillpan. De bittere smaak van de aubergine zal door het zout ook verminderen, hierdoor ontstaat een veel mildere smaak.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • jozo zout
  • mozzarella in plakjes
  • oregano, rozemarijn of tijm
  • bakpapier
  • bakplaat

Bereiding:

*Snij de aubergine in lange plakken van ca 1 cm dik. Bestrooi ze beide kanten met zout. Laat ze 20 minuten staan. Veeg de plakken schoon en bak ze in een laagje olie. Leg ze nadien op een keukenpapiertje om ‘uit te lekken’. Leg de plakken daarna op het bakpapier op de bakplaat.

Leg hierop de mozzarella plakjes en bestrooi met de kruiden en verse zwarte peper. (strooi ook beetje kruiden op de aubergine). Bak vervolgens een paar minuten onder de grill tot dat de kaas wat bruin wordt.

Heerlijk met verse groene salade

Of bak vetvrij in een grillpan.