Okra, wordt veel gebruikt in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken. En is te koop bij de toko of Marokkaanse groentewinkel, het heeft een frisse groene kleur en moet stevig aanvoelen. Je kunt okra’s koken, smoren of roerbakken en alleen de steeltjes snij je eraf. Het ‘sap’ van de okra wordt door verhitten wat slijmerig en heeft een gelatineachtige bindkracht. Daarom wordt hij vaak gebruikt als natuurlijk bindmiddel in een stoofschotel. Deze bindende werking is alleen als je okra in stukjes snijdt.

Okra heeft een pittige smaak en geeft een gerecht meer smaak en heeft ook nog een lekkere bite. Deze groenten wordt vaak gestoofd in combi met tomaat, paprika, knoflook en lamsvlees of bij vis. Okra’s zijn ontzettend gezond, namelijk rijk aan de vitaminen A, B, C en E, ijzer, foliumzuur, calcium en vezels. Daarnaast zijn ze caloriearm en vetvrij.
Ingrediënten:
  • 500 gr okra
  • 1/2 grote ui,
  • 1/2 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • blik tomaat blokjes 400 gr
  • scheutje bakolijfolie

kruiden:

  • 1/2 theel droge tijm
  • 1/4 theel cayennepeper
  • 1/4 theel kurkumapoeder
  • zwarte peper en zeezout naar smaak
  • handje gesneden verse peterselie

Bereiding:

Maak de ui, knoflook en paprika schoon en snij ze in stukjes. Doe olie in de pan en bak de knoflook en de ui en laat licht verkleuren. Voeg de gesneden paprika toe. Giet het tomatenblik leeg, bewaar het vocht! Schenk de tomaat in de pan. Voeg de tijm, peterselie, cayennepeper, zout en peper toe en laat zachtjes sudderen ca 5 minuten. Snij de okra in stukjes en doe ze vervolgens in de pan en voeg het tomatenvocht toe. Deksel op de pan en ca 15 min. sudderen tot okra gaar is.

 Heerlijk met lamsvlees of kabeljauw of koolvis.