Waar komt eigenlijk de cranberry vandaan?

In 1845 spoelde er een vat veenbessen aan op Terschelling. Dit vat  is door jutters meegenomen in de hoop dat er iets waardevols in zat. Het vat is omgekeerd in de duinen en deze pitten ontkiemden zich in de zandbodem. De cranberrystruik verspreidde zich over heel Terschelling.

De cranberry heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat het veel antioxidasen bevat, die een ontstekingsremmend werking hebben. Daarnaast bevat het veel mineralen kalium, calcium, magnesium en zink. Verder is het goed voor de spijsvertering en vooral ook heerlijk om te eten. Eet de cranberry’s in de yoghurt of maak er een compote of jam van. De compote is heerlijk bij een vlees/ gevogelte of kaasmaaltijd.

Hieronder staan heerlijke recepten, allemaal heel gemakkelijk te maken. Je kan naar eigen smaak variëren met allerlei ingrediënten en zo zoet maken als je wilt. Succes en geniet ervan!

Basis recept Cranberrysaus zonder suiker

Ingrediënten:

  • 1 zak cranberry’s
  • 1 of 2 eetl appel diksap
  • scheutje water

Bereiding:

Doe cranberry’s in een pan met een scheutje water zodat ze niet verbranden op laag vuur. Stoof ze met de diksap totdat ze ingekookt zijn tot een saus. De cranberries gaan na ongeveer vijf minuten “poffen”. Plet de cranberry’s fijn met een vork of stampot stamper, dit hoeft natuurlijk niet. De saus dikt vanzelf in. Laat de saus afkoelen alvorens je hem in de koelkast zet. De saus kan je ook warm serveren en ook invriezen.

 

Cranberry- jam met kaneel

  • 1 zakje cranberries (340 gram)
  • 150 ml jus d’orange
  • 1 eetl kokosbloemsuiker
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding:

Spoel de cranberries af onder de koude kraan. Doe de cranberries in een pan en voeg de jus d’orange, kaneel en de kokosbloedsuiker toe en schep om. Laat het mengsel rustig aan de kook ca 4 min. blijf ondertussen roeren. Laat de jam afkoelen.

 

Cranberry- compote met citroen en vanille

Ingrediënten:

  • 1 zak, 500 gr verse cranberry’s
  • 200 cc water
  • 75 cc agavesiroop of 75 gr kokosbloesem suiker
  • ½ citroen rasp
  • 1 eetl vanille-extract

Bereiding:

Doe de verse cranberry’s, water, agavesiroop, vanille-extract en decitroenrasp bij elkaar in de pan en zet op laag vuur.  De jam dikt vanzelf in en na 15 tot 20 min. is de compote klaar. Laat de compote goed afkoelen.