Sint is blij met lekkers suikervrij. Het wordt ook steeds gekker, pepernoten suikervrij ze zijn echt lekker. Je zal het wel snappen, dit zijn echt gezonde december happen. Kijk maar goed en lees hier hoe je het maken moet.

 

Suiker- en glutenvrije pepernoten

Ingrediënten:

  • 275 gr speltmeel** of glutenvrij (zelfrijzend) meel bij Albertheijn
  • 25 gr amandelmeel
  • 15 gr speculaaskruiden
  • 150 gr kokosolie gesmolten
  • 100 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 theel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda*
  • 1 theel vanille extract
  • 75 ml plantaardige melk bijv amandel, rijste, soja of kokosmelk
  • 80 gr pure chocolade***
  • snuf zout

*Eén theelepel bakingsoda vervang je voor 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder

**Rollen gaat soms iets lastiger wanneer je speltmeel gebruikt omdat het minder gluten bevat.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de kokosolie. Doe alle droge ingredienten in een kom en doe daar de gesmolten kokosolie, vanille extract en de melk bij. Mix alles met een handmixer met deeghaken in een keukenmachine tot je een egaal deeg hebt. Maak van het deeg hele kleine balletjes. Leg deze op de bakplaat met wat ruimte er tussen. Bak ze goudbruin in ca 20 min . Laat ze wel goed afkoelen.

***Variatie: pure chocolade pepernoten

Bereiding zie recept hierboven smelt de pure chocolade ( 75% cacao) en dompel de pepernoten in de chocolade. Leg ze op een bord en laat de chocolade stollen.

 

Suikervrije pepernoten

Ingrediënten:

  • 100 gr kokosolie of plantaardige boter
  • 250 gr volkorenmeel
  • 75 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 eigeel
  • 3 el sojamelk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smelt de kokosolie of de boter. Doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.  Voeg het eigeel en de sojamelk bij de gesmolten boter. Meng alles goed door elkaar. Doe het boter/ ei/ melk mengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door. Let op het wordt een plakkerig deeg! Laat het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast rusten.

Maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze een klein beetje in op de bakplaat. Vul de bakplaat en hou ruimte tussen de pepernoten. Zet de bakplaat 30 min in de oven. Laat ze wel goed afkoelen dan worden ze lekker knapperig.

 

Spelt pepernoten met kokosbloesembuiker

Ingredienten:

  • 250 g speltmeel
  • 4 theel speculaaskruiden
  • 2 theel bakpoeder
  • 6 of 7 eetl kokosbloesemsuiker
  • snuf zout
  • 90 gr gesmolten kokosolie
  • 4 eetl water

*Eén theelepel baking soda vervang je voor 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de kokosolie en meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de kokosolie en het water toe. Meng alles door elkaar en kneed het tot een samenhangend deegbal. Maak kleine bolletjes en leg ze op de bakplaat. Rollen gaat iets lastiger wanneer je speltmeel gebruikt omdat het minder gluten bevat. Bak ze in ca 15-20  min gaar. Laat goed afkoelen, dan worden ze lekker knapperig.

 

Wil je weten wat het verschil is tussen bakpoeder-bakingsoda-en-wijnsteenbakpoeder?

Ga dan naar http://www.zoetrecepten.nl/blog/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-bakingsoda-en-wijnsteenbakpoeder/