Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Het is een struikachtige plant met mooie rode en groene lange stengels. Rabarber is friszuur van smaak en wordt vaak gemaakt als bijgerecht (compote) of nagerecht. Het lijkt daarom ook op een fruitsoort, maar het is een groente! De stelen van de rabarber hoef je niet te schillen. Als je wel schilt dan wordt de rabarbermoes groen.
Op gezondheidsgebied bevat rabarber vele mineralen, vitamines, vezels, fytonutriënten*, polyfenolen** en heeft een ontstekingsremmend werking.
Rabarber koop je vers met harde, stevige stelen. De groen-rode soort wordt het meest gebruikt. De groene is namelijk zuurder, ze zijn niet ‘onrijp’, maar worden nooit rood. Rabarber kun je ongeveer 1 week bewaren in de koelkast. Of makkelijk invriezen.
Rabarber kan je warm of koud eten. Vanwege de zure smaak in de rabarber, oxaalzuur, wordt er meestal veel suiker aan toegevoegd.
Tip: Laat de rabarbermoes afkoelen dan zal hij minder zuur smaken. Dus heb je minder suikers nodig. Wil je wel zoeter, gebruik dan andere fruit soorten of suikervarianten zoals: kokosbloemsuiker, diksap, honing of agavesiroop.
Ingrediënten:
- 5 stengels rabarber
- scheutje water
- 1- 2 plakjes verse gember, verwijder na het koken. Of hele kleine stukjes gember en dit in de compote laten.
- 4 grote aardbeien of 8 normale aardbeien
- 1/2 appel
- eventueel wat kaneel
Bereiding:
Snij de stelen in stukken van 1,5- 2 cm en was ze schoon. Kook de rabarberstukjes, gember, appel en aardbei met weinig water. De rabarber is klaar als alles helemaal tot moes is. Vergeet niet de gemberplakjes eruit te halen! Doe wat compote in een schaaltje en strooi ietsje kaneel erover.
Wil je liever met suiker/ vind je het te zuur voeg dan wat kokosbloemsuiker, diksap, honing of agavesiroop toe.
Leave A Comment