Alla puttanesca is een traditioneel Zuid Italiaans gerecht en wordt uiteraard geserveerd met een pasta. Het verhaal erbij zou zijn dat geur van het gerecht de mannen van de straat moet lokken om bij de dames van lichte zeden naar binnen te gaan. De kabeljauw kun je ook vervangen door andere vissoorten, kip of maak een vegetarische variant.

Ingrediënten:

  • 500 gr verse kabeljauw
  • 2  tenen knoflook in plakjes
  • 1 grote tomaat in blokjes gesneden
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 100 gr zwarte gehalveerde olijven
  • 65 gr kappertjes
  • kruiden: zeezout en zwarte peper, verse peterselie
  • bakolie
  • 2 koekenpannen
  • ovenschaal
  • pasta van peulvruchten

Bereiding:

Verwarm de oven op 150 gr, indien je het gerecht nog even wilt laten garen of van te voren maken wilt. Uiteraard kan je het gerecht ook direkt serveren na de bereiding.

Spoel de kabeljauw af met koud water en dep droog. Zet een koekenpan op laag vuur met de bakolie en de knoflook, zo geeft de knoflook een lekkere smaak aan de olie en zal ze niet verbranden. Voeg na ca 2,5 min. de grote tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg daarna de gepelde tomaten, oregano, olijven en de kappertjes toe. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Laat dit even rustig ietsje inkoken.

Ondertussen een andere pan met wat olie op het vuur zetten en de kabeljauw voorzien van zeezout en zwarte peper. Bak de kabeljauw aan beide zijde even aan.

Doe de tomatensaus in de ovenschaal en leg de kabeljauw in de saus. Zet de schaal in oven voor ca 15 minuutjes. Serveer met de verse peterselie.

Tip: maak het gerecht van tevoren dan kan de tomatensaus lekker ‘intrekken’