Granola is eigen gemaakte muesli die heel gemakkelijk zelf te maken. Het is vaak een mix van granen (haver-,boekweit- of roggevlokken) met pitten en zaden. Je kan de mix uitbreiden met bijvoorbeeld ongebrande noten, geroosterde kokossnippers, gedroogde moerbeibessen of- cranberries. Granola hoef je niet gezoet te maken, wil je dat wel gebruik dan palmsuiker of kokosbloemsuiker. Het gebruik van ahorn- of agavesiroop kan ook, maar heeft een relatief hogere glycemische index, meer invloed op je bloedsuiker.

 

Ingredienten:

  • 2 eetl gesmolten kokosolie
  • 1 theel kaneel
  • mespuntje zout
  • 150 gr havervlokken of boekweitvlokken of roggevlokken
  • 20 gr pompoenpitten
  • 20 gr zonnebloempitten
  • 2 theel lijnzaad, hennep- of chiazaad
  • optioneel om toe te voegen 3 eetl palmsuiker of kokosbloemsuiker
  • bakpapier
  • bakplaat

Bereiding:

Verwarm de oven op 150-170 gr. Roer in een kommetje de kokosolie, kaneel en zout door elkaar. Meng in een grote kom de overige ingredienten. Voeg het olie mengsel toe en roer alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak dit ca 10-12 min. in de oven en schep tussentijds alles een keertje om en bak nog eens ca 10-12 min. krokant. Kijk een keertje tussentijds of het bruinen niet te hard gaat.

Daarna goed laten afkoelen, zodat het nog krokanter wordt.

Bewaar goed in een luchtdichte pot.

Een heerlijk ontbijt met yoghurt of melk. Voeg eventueel vers fruit eraan toe zoals stukjes appel, kiwi of bosbessen